Als copywriter schrijf jij zeker alleen maar over teksten schrijven? Lekker meta, hoor, maar nee! Ik schrijf over alle dingen die me bezighouden van filosofie tot politiek. Want de wereld heeft mensen nodig die over verandering schrijven. Kun je gelijk zien of ik lekker kan schrijven. Mooi meegenomen toch?
Artikelen
Schapen tellen op Teletekst
Mogelijk dachten ze op de Teletekstredactie: Laten we eens wat positief nieuws brengen. En bij gebrek aan goed nieuws hebben ze dan maar een item gemaakt van een aantal Texelse schapen.
Een zaak runnen in tijden van Trump
Een zakelijk netwerk is een politiek instrument dat de elite dient, die de aanjager is van een proces waarin de belangrijkste democratie van de wereld in rap tempo afglijdt naar een dictatuur. De echte wereld van politiek, klimaatverandering, ongelijkheid, oorlog en genocide raakt de bubbel van profielen, zakelijke kletsmeiers, sales pitches en CTA’s. Bubbels zijn instabiel en gaan kapot.
De tekstschrijver als rammend productiebeest
Als tekstschrijver snap je de productieomgeving van de creatieve wereld. Je hebt het vermogen om onmogelijke briefings en transcripties te doorgronden. Je hebt overzicht en zoomt tegelijk in op de details. Je snapt wat de klant wil en de klant van de klant en de doelgroep van de klant van de klant...
Aanbod versus aanbot
Voor mij is ook marketing nog steeds een daad van communicatie. En communicatie kan alleen plaatsvinden tussen twee entiteiten die beiden de intentie hebben om van gedachten te wisselen. Als je een AI gebruikt, toon je minachting voor je doelgroep. Je doelgroep krijgt een boodschap van niemand.
Schrijven en marketing: de instrumentalisering van het woord
Het gevaar met copywriting voor marketing is dat het schrijven geïnstrumentaliseerd wordt. Maar het is niet alleen het schrijven. Alles wat van waarde is, wordt beoordeeld op z’n nut om winst te genereren. In plaats van dat we een maatschappij hebben waarin een vrije markt tot ontplooiing komt, is er nu een vrije markt die bepaalt wat in de maatschappij tot ontplooiing mag komen (om winst te maken).
Copywriter in het wilde westen.
Na een aantal jaren meegedraaid te hebben in het schrijversvak, is het mij duidelijk geworden dat copywriters vaak worden uitgebuit. Het lijkt wel een soort wild westen waarin copywriters door marketing bendes achter de broek worden gezeten. De kogels vliegen je bijna om de oren. Nog even en copywriters zijn aangewezen op dwangarbeid in de groeve. Dat kan anders.
En de code kreeg kweekvlees: over ai en het religieuze
Wat mij opvalt, is dat de gesprekken vooral gaan over wat je met ai kan en wat ai zonder ons kan. Er is een nogal pragmatische focus op het instrumentele, zeg maar. Wat ontbreekt is een filosofische duiding. Nog even en de beroemde woorden uit het Johannes evangelie worden op een nieuwe wijze realiteit: ‘Het Woord werd vlees en heeft onder ons zijn tent opgeslagen’, herhaalt zich als ‘code werd staal en heeft zich met kweekvlees bekleed’.
3 Reasons Not to Want to Live and 3 to Do So
Life is meaningless. This is a difficult truth to accept. But trust me, for millennia now, smart minds have been busy discovering that meaning. They’ve produced a mean body of work, but no meaning. And without meaning, there’s no point in being alive. This is called nihilism. But there’s more…
Populistisch gebed
De populisten zijn lekker op dreef in Nederland. Dit is half gedicht, half gebed van de populist. Maar niet aan God.
De boze bewegende bevolking van de BBB
Democratie is niet het fundament van onze moderne rechtstaat. Dat denken is de domme fout die veel politici maken. Democratie is niet de voorwaarde voor een goede samenleving, maar het product ervan. Neem de randvoorwaarden weg – bijvoorbeeld een betrouwbare overheid en een graaiend bedrijfsleven – en de democratie sterft.
Joy Division Undercover. Even stilstaan bij de afgrond.
Twee weken geleden was ik op een concert van Joy Division. Nee, niet het Joy Division dat tot nadere orde uit werd gesteld toen hun zanger Ian Curtis in 1980 zelfmoord pleegde. Maar wél die muziek en dan gespeeld door de gelegenheidsformatie Joy Division Undercover. Mijn eerste reactie was van: bah, hoe durf je zo’n goddelijk depressieve band na te spelen. Ga lekker Status Quo doen. Of voor mijn part de Bietels.
30 cent per woord… en dan mag je blij zijn
Komt Eefje van Platform X op de lijn met een lieve email dat het model waar zij mee werken toch echt een woordprijs hanteert. “Dat is een beslissing die we eenmaal genomen hebben”. Gelukkig had ze een mooie boodschap voor me: “Ik kan je een woordprijs van 30 cent aanbieden”. Ik ging er bijna van stotteren.
De teloorgang van Amerika
Onder de noemer van Maak Amerika Weer Groot, zagen rijken, fundamentalisten en aartsconservatieven samen ijverig de poten onder het eigen land vandaan. De trend is al sinds de nadagen van Obama bezig: een schuimbekkende verrechtsing van Amerika gepaard gaand met een radicale verharding van het publieke debat en een onvermogen om gezond te denken. De katalysator is hier de vreemde symbiose van een populistische brulaap en de miljoenen die hem als godsgeschenk zien. Zo zullen we ons blanke, godvrezende, welvarende land terugkrijgen, denken velen.
Ik ben een racist. Erkennen is het begin van de oplossing
Ik ben een racist. Ik had net zo goed vrouwenhater kunnen zeggen, of xenofoob, of homofoob, of fascist, of kortzichtige egoïst. ik ben het allemaal. Van nature. Niet dat ik dat leuk vind, natuurlijk. Ik doe er alles aan om de wereld en mezelf te laten geloven dat ik het niet ben. Ik ben een meester in het maskeren.
De slechtste schrijver van de klas
Ik ben de slechts schrijver van de klas. Ik schrijf als een bezetene en gooi alle regels overboord en ga voor datgene wat telt: het creatieve idee waardoor je tekst 100 × meer waard wordt. Laat de redacteuren later maar neuzelen over alle onbelangrijke details. Als het concept goed staat, is de rest (lees: taalkundige shit) zo bijgeschaafd.
We spreken heul veul Engels
Iedereen gebruikt te pas en te onpas Engels. Niet als Engels, maar als Nederlands. Engelse woorden in een Nederlandse zin. Als je even oplet, ziet dat er best raar uit.
Meta, meta, wie gaat er mee naar de suikerberg?
Meta is een beetje een buzzword. Zodra we in een discussie ‘meta gaan’ bedoelen we daarmee dat we doorvragen over de achterliggende aannames van het onderwerp. Meta is ook het megalomane project van ene meneer suikerberg. We duiken even de diepte in om het prefix meta beter te duiden.
Inspiratie. Bestaat dat wel?
Bestaat inspiratie? Voor het antwoord op die vraag moeten wij het Westerse dualisme tussen geest en materie onder de loep nemen. Ik argumenteer dat inspiratie niet letterlijk bestaat, maar dat het wel een mooie metafoor is voor hoe in kunst schoonheid en gebrokenheid, van inspiratie tot expiratie, van inademen tot uitademen, van tot leven komen tot doodgaan wordt uitgedrukt. En niet alleen in de kunst.
Geen daden maar woorden!
Woorden en daden. Wat doen we ermee? Hoe brengen we ze met elkaar in evenwicht? Waarom is er überhaupt evenwicht nodig? Waarom ervaren wij altijd een tegenstelling tussen die twee? Waarom haten we het om onze woorden in de praktijk te brengen?
WriteClub laat je teksten zingen.
In dit blog vertel ik over mijn ervaring in WriteClub, een groep van copywriters in het Nederlands taalgebied die elke week online bij elkaar komen om te praten over schrijven, copywriting en alles wat daarmee te maken heeft. We gaan in onze sessies ook meteen aan de slag. We schrijven, delen ervaringen en geven elkaar bemoedigende adviezen. Een betere boost voor het schrijven is vrijwel niet denkbaar.